Camplazens, Frankrijk


Château Camplazens ligt op het hoogste plateau van de regio La Clape in de Aude, tussen Armissan, Narbonne en Narbonne Plage, in het hart van het regionale natuurpark Narbonnaise. Deze oude Romeinse rots wordt erkend als het grootste beschermde natuurgebied in de Languedoc (Natura 2000). Deze aanduiding heeft zijn wilde, ruige en emotionele schoonheid behouden van zijn insulaire oorsprong. Wijnstokken gedijen goed in deze barre omgeving, badend in zonneschijn en licht.


De rots van La Clape heeft een droog en ruw klimaat. Zon en wind vormen een genereus koppel dat de kale rotsen baadt en veegt. Als La Clape een van de zonnigste plaatsen van Frankrijk is (met tot wel 3000 zonuren per jaar), dan heeft dat te danken aan de 13 winden die in de lucht doorkruisen. Vandaar dat de Tramontane, Cers, Ponant, winden uit Spanje, Lebech of Gregaou de taak hebben om wolken weg te jagen die de schoonheid van dit landschap zouden kunnen verbergen. Van tijd tot tijd slaagt een zuidelijke storm erin de dominantie van de wind van La Clape te doorbreken. De Clape wordt een tropisch eiland. De wijnstok versterkt zichzelf bij het zien van dit drievoudige contact: het water irriteert en reinigt, de wind droogt en geeft lucht aan de wijnstokken, terwijl de zon hem voedt en de druiven vult met suiker. De hardheid van dit klimaat is een garantie voor wijnen van hoge kwaliteit.


Deze wijngaard, opgeklopt door de Tramontane, dankt zijn bijzonderheid aan een gekraakte kalksteenbodem die, in combinatie met het maritieme mediterrane klimaat, het behoud van een grote biodiversiteit (garrigue) bevordert en deze mediterrane wijnen veel frisheid, mineraliteit en karakter geeft.


Mellasat Vineyards



Camplazens produceert wijnen met een 'Haute Valeur Environnementale' certificering. Doel van HVE is de consument te garanderen dat op een bepaald landbouwbedrijf een milieuvriendelijke aanpak wordt toegepast. Waar biologisch zich richt op een breed pallet aan vraagstukken, van ecologie tot dierenwelzijn, richt HVE zich op de belasting voor het milieu door de landbouw. De uitstoot, van residuen van gewasbeschermingsmiddelen tot meststoffen, staat centraal. In die zin is het een meer op wetenschap gebaseerde methode.