Jankara, Sardinië (Italië)

De wijngaarden van Jankara bevinden zich in twee van de belangrijkste Cru's op Sardinië voor de productie van de Vermentino- en Cannonau-druiven, Vena Di San Leonardo en Mamoiada.


Vena Di San Leonardo: Het absolulte CRU voor Vermentino Di Gallura

De Jankara-wijngaard bevindt zich in de Hooglanden van Gallura, in het noordoostelijke kwadrant van het eiland Sardinië.

Het gebied wordt gekenmerkt door zijn imposante en prachtige granietbergen die bijdragen aan de gemalen granietbodems die ideaal zijn voor afwatering, evenals verrijkte complexiteit en mineraliteit in zijn wijnen.

Binnen de regio Gallura zijn er verschillende subzones; Jankara is gelegen in het hart van de prestigieuze "Vena di San Leonardo" of "Ader van Saint Leonardo", een gebied dat loopt van het meer van Liscia tot aan het land rond de landelijke kerk van San Leonardo.


Het gebied wordt sterk beïnvloed door een fantastisch microklimaat dat wordt gecreëerd door het meer van Liscia en de op een na hoogste berg op het eiland Limbara, waar Jankara tussen ligt op ongeveer 300 meter boven zeeniveau met een noordoostelijke ligging.

Dit microklimaat zorgt voor hete dagen en koele nachten gedurende de belangrijkste maanden van het groeiseizoen, combineer dat met de nooit eindigende winden die constant de lucht zuiveren, de temperaturen koelen en de wijngaard vrij houden van ongedierte en ziekten en je hebt de perfecte omstandigheden om kwaliteitsdruiven te telen!


Mamoiada en Barbagia, het hart van Cannonau, de meest iconische wijn van Sardinië.


Cannonau is de meest voorkomende zwarte druivensoort op Sardinië. De teelt van deze wijnstok is wijdverspreid over het hele eiland, maar geconcentreerd in de meer centrale delen van het grondgebied.

Cannonau de oudste wijn in het Middellandse Zeegebied is.