Pastini , Puglia (Italië)

" Pastinum " betekent in het Latijn letterlijk " schoffel " en, door afleiding, "land bestemd voor de teelt van wijnstokken". Het plaatsen van de pàstino om de kleine aarden dam te modelleren die nodig is om regenwater op te vangen in dit sibident Apulië , zowel toen als nu, is een oude en moeilijke kunst.

De wijnmakerij I Pàstini maakt gebruik van de oude wijnbouwtradities en de hulp van moderne oenologische technieken om wijnen te verkrijgen die het authentieke gezicht van een uniek gebied uitdrukken.

Het wordt beheerd door de familie Carparelliop een wijngaardgebied van 15 hectare met als doel oude inheemse wijnstokken te herstellen en te verbeteren: Verdeca, Bianco d'Alessano en Minutolo zijn de witte druivenrassen; Susumaniello en Primitivo de variëteiten met rode bessen. Buitengewone wijnstokken die de oude wijnbouwroeping van het gebied bevestigen.


Duurzaamheid:

De wijnmakerij I Pàstini heeft altijd de kwaliteitsfilosofie omarmd .


Wij produceren alleen wijnen van inheemse druiven die in het hart van de Valle d'Itria worden geteeld met strikt respect voor het milieu.


De wijngaarden worden uitsluitend behandeld met biologische producten en bemest met groenbemesters van verschillende soorten peulvruchten.


De oogstvindt plaats in de vroege ochtenduren. De druiven worden handmatig geoogst om breken van de druiven te voorkomen en na een zorgvuldige selectie van de trossen worden ze in kleine kratten geplaatst. Het voorgekoelde druivenextract, verkregen door zachte persing, fermenteert bij een gecontroleerde temperatuur en volgt vervolgens het rijpingsproces tot het bottelen.


Hun wijn is een eerbetoon aan dit succesvolle huwelijk tussen traditie en technologie, een authentieke uitdrukking van het territorium.